Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας από τους βασικούς τέσσερις βασικούς συνδέσμους του γόνατος. Η ρήξη του συνοδεύεται συνήθως με αστάθεια του γόνατος, ιδίως στις αθλητικές δραστηριότητες. Πολλές φορές η ρήξη του Π.Χ.Σ. συνοδεύεται και με σύνοδες κακώσεις όπως ρήξη έσω ή έξω μηνίσκου.

Συνήθως η ρήξη του Π.Χ.Σ. είναι αποτέλεσμα στροφικής κάκωσης. Άμεσα μετατραυματικά, οι ασθενείς αναφέρουν οξύ πόνο, οίδημα (αίμαθρο), δυσκολία στην βάδιση, απώλεια του πλήρους εύρους της κίνησης.

Συντηρητική αντιμετώπιση

Όλες οι ρήξεις δεν χρειάζονται χειρουργείο, κάποιες ρήξεις δεν αφορούν όλη τη μάζα του τένοντα (μερική ρήξη Π.Χ.Σ.), σε αυτή την περίπτωση υπάρχει περιθώριο για συντηρητική αποκατάσταση. Επίσης μεγάλο ρόλο στην επιτυχία της συντηρητικής αντιμετώπισης παίζουν οι σύνοδοι τραυματισμοί, η ηλικία καθώς και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας του ασθενούς.

Στην συντηρητική αποκατάσταση ο στόχος είναι η ενδυνάμωση του σκέλους, καθώς και η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας. Αυτή επιτυγχάνεται με φυσιοθεραπείες καθώς και με ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η αποκατάσταση της ρήξης Π.Χ.Σ. γίνεται αρθροσκοπικά. Η συνδεσμοπλαστική του Π.Χ.Σ. γίνεται με τη λήψη αυτομοσχεύματος (δηλαδή μόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή). Η επιλογή του μοσχεύματος, καθώς και η επιλογή της τεχνικής είναι εξατομικευμένη και κάθε χειρουργείο σχεδιάζεται σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και την ανατομία του κάθε ασθενούς.

Χρησιμοποιούμε τις πλέον σύγχρονες τεχνικές χειρουργικής αποκατάστασης Π.Χ.Σ., εξασφαλίζοντας άμεση αποκατάσταση, ελάχιστο πόνο και γρήγορη επάνοδο σε αθλητικές δραστηριότητες.

Οι ασθενείς παραμένουν συνήθως μία ημέρα στο νοσοκομείο ενώ βαδίζουν χωρίς την χρήση βοηθημάτων από την πρώτη ημέρα. Ακολουθεί ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα Φυσιοθεραπειών και η επιστροφή σε έντονη αθλητική δραστηριότητα επιτυγχάνεται στους 6 μήνες, καθώς αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για την ενσωμάτωση του μοσχεύματος.